Overslaan en naar de inhoud gaan

De architectuur

Voor de architectuur van De Heren van het Ambacht hebben wij geWOON architecten uitgedaagd om een gebied te creëren wat aansluit bij de rijke historie van de locatie. De architecten hebben het plan samen met de gemeente Loon op Zand verder vorm gegeven. Ze nemen u graag mee in de architectuur en de hierbij gemaakte keuzes.

 

De Architect aan het woord

Aan de Schotsestraat in Kaatsheuvel wordt een nieuw gebied gecreëerd tussen het dorpslint in het Zuiden enerzijds en het industriegebied in het Noorden anderzijds. Beide gebieden hebben een eigen oorspronkelijk karakter. Het huidige industriegebied biedt weinig architectonische aanknopingspunten, het dorpslint bestaat juist uit veel verschillende uit elkaar liggende architectuurstijlen. Aansluiting kan wel gezocht worden bij de rijke historie van de locatie met zijn industrie. Zo kan een krachtig, eigentijds beeld ontstaan, waarbij de architectuur goed aansluit op het ‘stedelijke’ karakter van het gebied.

 

A - Doorgang vanaf de Hoofdstraat.

Met het creëren van een doorgang richting de Hoofdstraat ontstaat een erg aantrekkelijke woonlocatie. Om ervoor te zorgen dat het plangebied geen tweedelijns bebouwing wordt, maar een aantrekkelijk nieuw gebied worden er stedenbouwkundig logische overgangen gemaakt.

Aan de noordzijde grenst het plan aan de Schotsestraat met zijn industrie. Om een zachte overgang te maken is ervoor gekozen commerciële bebouwing in te passen als buffer tussen wonen en bedrijven. Deze bebouwing sluit aan bij het industriële karakter van de architectuur en vormt zowel ruimtelijk als functioneel een brug naar het industriegebied.

 

B - Buffer tussen het wonen en de industrie.

C - Hoger accent op de kop.

Het woonstraatje dat van de Hoofdstraat naar het centrale gebied loopt kenmerkt zich door plat afgedekte bebouwing met grote glaspartijen en accenten in metselwerk en prefab beton. Een terugkerend en kenmerkend thema is het afwisselend toepassen van verticale en horizontale geledingen van de gevels. De gehele woonstraat kenmerkt zich door twee tinten bruin metselwerk om zo rust te bewaren tussen de industriële accenten. Ook aan het andere uiteinde van de woonstraat ontstaat een wat hoger accent op de kop, dat de overgang vormt naar het meer uitgesproken gebied centraal in het plan.

De rijwoningen aan de oostzijde van het plangebied sluiten aan bij de laagbouw in de woonstraat. Ze hebben een verticale geleding, bruin metselwerk en kenmerken zich door de fels daken van zink. Aansluitend op deze woningen aan de noordzijde zijn de commerciële ruimtes ontworpen met gebogen fels daken en grote glaspartijen.

Het centrale appartementengebouw kenmerkt zich door de opgeknipte gevels en verschillende kapvormen, die het gebouw op losse geschakelde bebouwingen doet lijken. Ook komen de verschillende metselwerk en prefabbeton accenten terug, aangevuld door andere verbijzonderingen in dezelfde materialen. 

D - De rijwoningen aan de oostzijde.

E - Uitkragende balkons.

Daarnaast kenmerkt dit gebouw zich door uitkragende balkons, met verschillende afwerkingen; van staal, tot beton en zelfs metselwerk balustrades.  Het gebouw staat op een half verdiepte parkeerkelder waardoor er een buffer ontstaat tussen het openbaar gebied en de woonruimtes/balkons van de eerste woonlaag, daarnaast onttrekt deze kelder veel auto’s aan het straatbeeld en ontstaat er een veel groener leefgebied.

De materialisering en accenten zijn in het gehele plangebied doorgevoerd en op elkaar afgestemd. Er zijn vier kleuren metselwerk toegepast, ieder met een eigen vaste kozijnkleur. 

Deze kozijnkleuren zijn in het grote gebouw ook te herkennen in de verschillende balustrades.

 
Interesse?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Aanmelden